Impressies van de groep: deel 2

Willem Toen ik aankwam stond er een hele grote groep te wachten, allemaal waren ze familie van Shirley. Ik had moeite om alle namen te onthouden, maar ik merkte onmiddellijk hoe vriendelijk en open dat ze waren. Deze mensen, het huis en mijn niet erg heel comfortabel bed zal ik nooit vergeten. Ondanks dat ik langer dan een week woonde bij deze familie ging het voorbij alsof het maar 3 daagjes waren. We hebben een hele tijd voorbereid om in Nicaragua te geraken en nu moet ik weg. Ik heb een hele nieuwe cultuur leren kennen, veel dingen bijgeleerd en ik hoop dat hetzelfde geldt voor de anderen en voor de volgenden die komen. Maar bovenal hoop ik dat ik nog kan terugkeren naar het stoffige, warme, maar o zo mooie Nicaragua!


 

Aline Wat een week! Toen Pauline en ik aankwamen in ons gastgezin was het allemaal een beetje onwennig en ik denk voor iedereen. Maar hier in Nicaragua is het niet alleen letterlijk warm, de mensen hier hebben ook duidelijk een warm hart. Al heel snel voelde ik mij thuis in ons gastgezinnetje met Junielka, onze mama en ons kleine zusje. Het afscheid vandaag bracht dan ook wat traantjes met zich mee..

Wat ik zeker ga onthouden is dat we hier heel veel verschillen tegenkomen, heel veel dingen die wij in België anders doen, maar toch lijken we allemaal op elkaar. In ons beperkt Spaans hebben we ons zo goed kunnen amuseren met de Nica’s, alsof we elkaar al veel langer kenden.

Hopelijk tot nog eens Nueva Guinea!


Pauline Naar deze week zal ik altijd positief terugkijken, en dat,komt onderandere ook zeker door de liefde die we van het gastgezin hebben gekregen. Hoewel ik soms ook echt gek werd van alle popjes en knuffels. Onze mama was echt een super lieve maar met haar had ik wel niet echt een band. Met Junielka dan weer wel, ik kon heel goed met haar en haar zusje opschieten. Ze zorgden ook heel goed voor ons, zo zei Junielka savonds tegen de mannen die begonnen te praten tegen ons en aandacht wouden dat we geen woord Spaans verstonden, hoewel Aline en ik duidelijk begrepen wat ze bedoelde. Veel liefde voor nueva guinea!


Dieter De voorlaatste avond heeft Aura, onze “mama”, ons getrakteerd op  een dinertje in een gezellig restaurantje. Het zag er allemaal heel mooi en gezellig uit. Er was ook een zwembad. Buiten ons waren er wel geen andere mensen aanwezig in het restaurant. Op een bepaald moment kwam er een heel grote groep binnen van wel bijna 30 man. Wij dachten: “als die nog allemaal eten moeten krijgen, gaat dat hier nog lang duren.” In plaats van dat de mensen plaats namen aan tafel, sprong er een man in het water van het zwembad. Heel de groep ging rond het zwembad staan. Ondertussen had Aura ons al duidelijk gemaakt dat het om het dopen gaat van mensen die tot een evangelische kerk behoren. Zoiets hadden Tom en ik nog nooit gezien. Een voor een sprongen er mensen samen met de priester in het water en begon de rest van de groep te zingen. Grappig wel zo tijdens het eten.


Eline en Maartje

We hebben enorm genoten van afgelopen week in Nueva Guinea. Dankzij ons gastgezin en onze fantastische groep hebben we zeer mooie, ontroerende en grappige momenten beleefd. Het was een leerrijke en unieke ervaring!
Onze Nicaraguaanse familie heeft ons heel wat bijgeleerd over hun gewoontes, eten, cultuur en boeiende geschiedenis. Verrassend hoe we, in minder dan een week, echt deel uitmaakten van het gezin.

We keren terug naar België met een rugzak vol mooie herinneringen.


Nomi Een gastgezin in Nicaragua was in het begin toch maar een beetje een enge gedachte. Zouden ze me wel verstaan? Wat zullen ze wel niet denken van mij? En gaat dat wel goed komen? Maar ik ben enorm blij dat ik nu kan zeggen natuurlijk alles is goed gekomen en nog geen klein beetje ik heb er nu weer een hoop vrienden of moet ik zeggen familie bij! We hebben enorm veel geleerd van elkaar elkaars gewoontes en gebruiken en ik merk nu ook dat ik opeens enorm veel beter Spaans kan dan voorheen! Zij leerden ons Spaans en wij hielpen hen met Engels. Als we weg moesten ging ze ons een briefje schrijven met een kort Engels zinnetje in ze heeft het woord voor woord vertaald uit het Spaans en kwam eerst met een kladversie van het zinnetje om te vragen of het juist was geschreven en ja hoor het was niet slecht 😉 “Always present in my heart.” Prachtig wat zo een klein gebaar doet met een mens!


Emelie Ik heb een geweldige week gehad met mijn gast gezin 😀 het waren echt super lieve mensen! Ze deden echt heel veel voor mij en Nomi want de mama kwam naar heel veel activiteiten kijken en was altijd enthousiast als ze ons zag 😀 ze babbelde ook heel veel met ons ook al was ze soms niet zo goed verstaanbaar ze heeft ons heel goed onthaald en heel goed voor ons gezorgd en als afscheid hebben we ook heel leuke dingen gekregen en wat mij gaat bij blijven is toen mijn arm heel rood was omdat ik een allergische reactie had gehad van iets en toen ze da zag is de direct alcohol gaan halen en heeft ze mijn arm wel 2 of 3 keer ontsmet toen heeft ze iets nog iets op gedaan en heet ze die avond nog vaak gevraagd of het al beter was of ze het nog eens moest verzorgen, melania, onze mama heeft echt een hard van goud en is een geweldig mens en ik ben heel blij dak met hun mijn week heb mogen door brengen 😀


Ricardo Ik ben geen filosoof noch en groot schrijver maar als bioloog heb ik voor duizend procent genoten van de prachtige weelderige fauna en flora van deze streek. Daarnaast heb ik het geluk gehad om interessante mensen te leren kennen. Elba en Gerd, mensen met een groot hart voor de natuur en een nobel doel : de ontwikkeling van de jongeren! Elba runt een school La Montanita gemiddelde van de natuur. Hun beide doel is verbetering van de Nicaraguaanse bevolking ! Ze hebben mij opgevangen alsof ik een van hun kinderen was, een heerlijk gevoel. Son amigos para siempre, familia por la vida!!!!!


Tanja Euhmm mijn gastgezin, in het begin had ik wel een beetje moeite met het feit dat we in een gastgezin verbleven, dat was echt de stretchzone voor mij. Ma ik had gewoon een dagje nodig om me aan te passen 🙂 mijn gastgezin is echt zo lief, de oma, de tante, de papa en dan natuurlijk gissell ( ons gastgezinmeisje) Allemaal zo gezellige mensen, kheb me echt wel geamuseerd daar en ik ga ze heel fel missen, want ze zijn een soort 2de familie voor mij geworden, hopelijk zie ik ze nog es terug, ma kga sowieso contact houden met hen, we hebben al gsmnummers enzo uitgewisseld dus dat komt wel in orde.


Eva Een beetje gek, nu al beschrijven hoe ik me voel bij de reis. Ik denk dat de echte emoties later pas gaan komen, wanneer we al een tijdje thuis zijn.  Maar sommige dingen weet ik zo al: dit was een prachtige week, en ik wens dat ik me voor altijd het gevoel van vriendschap zal herinneren tussen de Nica’s en de Belga’s. In Nueva Guinea maakte het allemaal niet uit, of je arm of rijk was, Belg of Nicaraguaan… Als je openstaat voor de ander is het heel gemakkelijk om vrienden te worden. En opeens ben je hermanos van elkaar, ondanks het duidelijke kleurverschil en de taal. Als je gewoon je mond opentrekt en praat, over eender wat, groeit een band over die obstakels heen.  Misschien toch ook even vermelden dat onze Nicamama een geweldige kok was, wat onze week gemakkelijker te verteren maakte.


Katrijn Nooit gedacht dat ik op zo weinig tijd mij ergens zo snel thuis kon voelen. Op een korte acht dagen heb ik er gewoon een zus bijgekregen! Nooit gedacht dat ik met zo weinig woorden zo een goede band met iemand kon hebben. Het idee dat ik mijn nieuwe zus nooit meer ga terugzien maakt het dan wel veel moeilijker. Ik ben zo blij dat ik deze kans heb gekregen om dit allemaal mee te maken. Ik heb schatten van mensen ontmoet waarmee ik onvergetelijke dingen bij heb meegemaakt en ik hoop uit de grond van mij hart dat alle Nica’s ooit de kans krijgen om naar België te komen.

 

Advertenties

One comment

  1. nadine Cox: mama van Tuurke · april 15, 2015

    Prachtige woorden … Profiteer nog maar van de laatste dagen samen met de groep! En vergeet onze geschenkjes niet hé ??? Iets klein unieks van daar … een appelsien?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s